8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Bez wątpienia sytuacja związana z pandemią może być czynnikiem, który kształtuje nawyki żywieniowe społeczeństwa.
Wyrastająca z kryzysowej sytuacji konieczność podnoszenia odporności poprzez dietę przyczynia się do zwiększenia świadomości związanej ze zdrowym odżywianiem. Dlatego właśnie uczniowie klasy 1a wraz ze swoimi rodzicami przyrządzili w domu zdrowy posiłek.
Rodzinne zadanie polegało na przygotowaniu Talerza Warzyw, czyli ulubione warzywa zostały pokrojone w dowolny sposób i podane jako przystawka do obiadu, II śniadania lub podwieczorku. Uczniowie wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem bardzo chętnie zaangażowali się w lekcję kulinarną. Było super!